15 March 2013

Tentang Rasa -part 4 : Sejarah-



Tentang Rasa - part 4 : Sejarah -

Setiap khamis memang Fakhri akan menutup gerai burgernya. Hari khamis dipilih fakhri sebagai hari cuti bagi dirinya. Fakhri mengeliat. Rambut panjangnya itu di ikatnya dengan getah rambut. Fakhri berjalan ke bilik air untuk membuang air kecil.

Fakhri mencapai baju singlet dan kunci rumah. Selepas memakai baju singlet itu. Fakhri berjalan ke pintu rumahnya. Sebelum mengunci pintu rumah, Fakhri mencapai bekas makanan ikan untuk memberi ikan makan.

Tidak jauh dari rumah Fakhri, terdapat satu gerai yang menjual sarapan pagi. Terdapat pelbagai kuih muih dan beberapa hidangan lain seperti nasi lemak,mee goreng,bihun goreng,kueh teow goreng serta pelbagai lauk tambahan turut dijual disitu.

Seorang lelaki yang lengkap berpakaian formal berjalan menuju ke dapur. Briefcase milik lelaki tersebut di letakkan di atas meja. Lelaki itu memandang satu per satu hidangan yang terhidang di atas meja itu. Lelaki tiu duduk di kerusi lalu melihat isterinya datang membawa seteko air kopi.

“budak-budak tu tak bangun lagi ke?”tanya lelaki itu kepada isterinya
“biasalah bang,budak-budak bujang tu memang selalu bangun lewat.”kata isteri kepada lelaki itu
“Along tak kerja ke hari ni?”tanya lelaki itu
“tak bang. Along tak kerja, sebab itulah dia belum bangun tidur lagi.”kata isteri lelaki itu lalu duduk di meja makan tersebut.
“Paan?”tanya lelaki itu yang bernama Nik Safri, ayah kepada Sufian dan Sofi.
“budak tu kan cuti sekarang ni. Hampir dua bulan budak tu cuti. Jadi dia pun bangun lambatlah”kata isteri kepada Nik Safri.
“banyak sarapan yang awak sediakan ni”Nik Safri mengambil kuih Seri Muka.
“kuih-muih ni saya beli kat gerai tepi jalan tu, saya sediakan nasi goreng je”isteri Nik Safri menuang air kopi panas itu ke dalam cawan suaminya.

Pagi itu Amirah kelihatan tergesa-gesa. Setelah minum jus oren, Amirah mengambil sebijik buah epal dan di gigitnya. Bunyi hon dari kereta perodua Viva berbunyi lagi,masuk bunyi kali ini sudah hampir 5 kali hon dibunyikan Azirah.

“Kejaplah!!”tengking Amirah ketika mengunci pintu rumah.
“aisyhh minah ni,buat aku lambat jelah ke tempat kerja”runggut Azirah dari dalam kereta.
“kejaplah,adoii buat apa hon-hon,nanti bising pulak jiran sebelah lah”Amirah masuk kedalam kereta lalu memakai tali pinggang kaledar.
“jiran sebelah tak akan bising punyalah. Semua dah pergi ke kerja awal-awal pagi lagi. Mia je yang lambat”kata Azirah lalu memandu kereta ke jalan raya.
“Mia Mia..Amy la,aku tau lah aku lambat. Jangan nak bising pula”ngomel Amirah lalu muncungkan bibirnya.

Fakhri mencapai plastik jernih yang diberi perempuan awal 30an itu. Penyepit makanan dipegang Fakhri. Fakhri menjadi rambang mata untuk memilih kuih-muih yang ada disitu. Akhirnya kuih donat diambilnya. Bunyi motor Honda EX5 menghampiri gerai kuih tersebut. Fakhri sempat menoleh dan kemudian kembali ke

“kau beli kuih apa Keli?”tanya lelaki dari atas motor tersebut.
“donat”jawab Fakhri sepatah sambil melihat lelaki itu tersenyum kepadanya.
“berapa mak cik?”tanya Fakhri
“RM3.50 masuk dengan nasi lemak ni”kata penjual kuih tersebut.
“kau tak nak beli apa-apa ke?”tanya Fakhri kepada Firdaus yang dari tadi tersenyum melihatnya.
“mak cik bagi saya kuih karipap seringgit dan kuih seri muka RM2.00”pinta Firdaus.

Fakhri menjemput Firduas ke dalam rumahnya. Fakhri berjalan ke dapur sambil membawa bungkusan kuih dan nasi lemak yang dibelinya tadi. Firdaus duduk di sofa sambil memandang ke adaan rumah itu. Walaupun Fakhri duduk berseorangan di rumah itu, dan Fakhri adalah seorang lelaki namun keadaan susun atur perabot dan rumah itu kemas dan rapi. Bauan bunga lavender dari pewangi Glade mengharumkan suasan rumah bujang itu.

Sorrylah rumah bersepah sikit”Fakhri kembali ke ruang tamu sambil membawa piring berisi kuih
“bersepah? Ok je aku tengok. Ini sudah boleh dibanggakan kau tau tak, rumah bujang yang paling kemas pernah aku lepak”kata Firdaus
“yela tu, biasa jela rumah aku ni. Bila kau sampai sini?”tanya Fakhri lalu kembali ke dapur
“malam tadi. Aku dah berhenti kerja di Pulau Pinang, aku dapat kerja baru di sini. Wei kau buat apa tu?”Firdaus hairan melihat Fakhri berjalan masuk ke dapur semula.
“kejap!”jerit Fakhri dari dapur.

Tidak lama kemudian Fakhri kembali semula ke ruang tamu dengan membawa seteko air the dan dua buah cawan. Fakhri menuangkan air the tersebut ke dalam cawan. Firdaus hanya memerhatikan sahabatnya tanpa mengeluarkan sebarang suara. Wajah Fakhri ditenungnya. Fakhri masih tidak berubah imej. Rambut fakhri dibiarkan panjang paras bahu. Mukanya masih berkumis lagi. Sejak tamat tingkatan 5, Firdaus belum pernah melihat Fakhri mencukur kumisnya. Masih jelas dalam ingatan Firdaus wajah ceria Fakhri ketika dibangku sekolah dulu. Waktu itu fakhri menjaga pernampilannya. Wajahnya sentiasa kemas tanpat misai dan janggut.

*           *            *

Nik Safri berjalan ke ruang tamu untuk mengambil kunci kereta sebelum melangkah ke luar rumah. Mata Nik Safri tertangkap pada sesusuk tubuh lelaki di balik sofa. Nik Safri mendekatkan dirinya ke tubuh tersebut. Nik Safri mengeleng-gelengkan kepalanya melihat anak lelakinya itu sedang lena tidur di situ.

“Paan, oo Paan, bangun pergi sarapan”kejut Nik Safri.
“urghh ayah,Paan cutilah”Sufian memeluk bantalnya
Doesn’t mean that..”
“abang, biarkan je budak tu tidur bang. Abang tu dah lewat nak ke tempat kerja”pintas Safiah, isteri kepada Nik Safri.
“hmm dah bangun!”arah Nik Safri lalu menepuk belakang badan anak bongsunya itu yang tidak berbaju.
“arghh!”rengek Sufian

Nik Safri berdiri mencapai kunci kereta lalu berjalan ke luar dari rumah. Nik Safri sengaja berbuat begitu sebenarnya. Nik Safri suka melayan dan melihat telatah anak bongsunya. Walaupun Sufian seorang yang keras kepala dan degil, tapi Sufian adalah seorang anak yang taat pada ibubapanya selain sifat manja.

“ARGHHH Papa jahat!!!”Selang beberapa ketika, Sufian tiba-tiba menjerit.
“kau ni kenapa?terjerit-jerit macam orang gila ni?”marah ibu Sufian dari dapur

Sufian berjalan lemah ke tingkat atas menuju ke biliknya. Selepas tidurnya digangu oleh ayahnya, Sufian tidak boleh menyambung tidurnya. Salah satu sifat Sufian adalah sukar untuk menymbung tidur apabila tidurnya digangu. Pintu bilik di buka Sufian. Sufian berasa asing.

Suasana bilik itu dirasakan asing bagi Sufian. Sufian mengosok-gosok matanya. Kelopak mata Sufian berkelip-kelip. Mata Sufian dibulatkannya sebentar,lalu kuyu semula. Sufian mengeleng-gelengkan kepalanya tatkala dua bola matanya itu tertangkap imej abangnya, Sofi sedang nyenyak tidur terlentang dalam keadaan bogel.
'bagaimana aku boleh berada didalam bilik beruk ni?'Sufian pelik.
Sufian merapati abangnya lalu mengusap-gusap kemaluan milik abangnya itu. Sofi masih lagi lena. Sufian sempat tersenyum lalu mencubit anggota sensitif abangnya itu.

“arghh!!”jerit Sofi yang terjaga dari tidur lalu menepis tangan adik bongsunya
“Bangang tidur bogel. Kau tak reti nak kunci bilik ke? Kalau mama masuk nanti, jadi bahanlah kau kat meja makan nanti”kata Sufian
“Sakitlah bodoh!berambus lah kau! Gangu aku tidur je lah!”marah Sofi lalu menarik selimut menutupi badannya yang bogel itu.
“kunci kereta mana?aku nak pakai kereta kau”Tanya Sufian
“ada kat poket seluar jeans tu”Sofi memusingkan badannya
“seluar jeans mana?”tanya Sufian sambil matanya melihat seluar dan baju yang berselerak di dalam bilik Sofi itu.
“jeans..sebelum tu, kau isap batang aku dulu boleh?”pinta Sofi sambil memusingkan badannya ke arah sufian lalu menyelak selimut.
“boleh tapi lepas kau makan tapak kaki aku ni! Wei mana kunci?”tanya Sufian mengoyang-goyangkan bahu Sofi.
“yelah-yelah adoi..kacau betul la kau ni!”marah Sofi lalu berdiri.

“nah,nanti kau hantar kereta aku pergi car wash sekali”suruh Sofi lalu menghulurkan kunci keretanya.
“ye lah”Sufian mengambil kunci kereta itu.
Nik Sofi Azizi segera memeluk adik bongsunya itu. Leher Sufian dicium Sofi.
“wei wei rimas lah aku!”marah Sufian lalu menolak abangnya
“isaplah sikit”rayu Sofi.
“ni f*ck ar”Sufian berundur sambil menunjukkan isyarat lucah dengan kedua-dua tangannya.
“berambuslah kau,kunci sekali pintu bilik tu.”kata Sofi lalu baring ke katilnya.

Sofi dan Sufian mempunyai naluri yang sama. Meminati kaum sejenis. Namun Sofi lebih terarah nafsunya kepada wanita. Sofi dan Sufian tidak pernah melanjutkan hubungan mereka lebih dari abang dan adik walaupun masing-masing pernah tidur dan mandi bersama. Hubungan terlarang itu lebih kepada kepuasan nafsu bukannya untuk hubungan istimewa seperti hubungan Sufian dan Zharif. Hubungan sumbang mahram ini tidak lebih daripada hanya untuk melempiaskan nafsu masing-masing. Segalanya sudah menjadi sejarah buat mereka, dan sejarah inilah yang menjadikan mereka begini.

Tudung litup berwarna hijau pucuk pisang yang dipakai Azirah diperkemaskannya. Amirah menanggalkan tali pingang kereta. Pintu kereta dibuka Amirah. Amirah keluar dan menutup pintu kereta itu.

“kerja elok-elok ye,petang nanti kakak datang ambil ye”kata Azirah dari dalam kereta.
“k what ever.”Amirah berjalan ke arah pintu pagar masuk kilang itu.

*                *                    *

Adriana sedikit resah. Fikirannya melayang jauh. Adriana tidak dapat fokus pada kerjanya. Kertas kerja yang sedang di siapkannya itu di tolak tepi. Adriana membuka simpulan sangulnya. Rambut hitam yang sedikit kemerahan itu beralun ke kiri dan kanan ketika Adriana menyisirkannya. Setelah membuat sangul rambutnya itu, Adriana menatap wajah Amirah pada skrin telefon bimbitnya itu.

“Sayang,malam tadi kawan umi call,dia tanya pasal Adriana”kata Norizan ibu kepada Adriana.
“kawan umi yang mana satu?”tanya Adriana sambil menyapukan mentega pada roti bakar itu.
“kawan umi, auntie Rohani”kata Norizan
“oh dia tanya fasal apa?”Adriana ingin tahu
“dia tanya, Ana ni dah kahwin ke belum?”Norizan memandang ke arah suaminya lalu menoleh ke arah Adriana sambil tersenyum.
so, umi cakap apa?”tanya Adriana
“umi cakap yang Ana ni masih single
then?
“umi dan ayah ni ingat nak jodohkan Ana dengan anak bujang dia.”kata Norizan.
Mata Adriana terbeliak. Adriana terkaku buat seketika mendengar bait-bait ayat dari mulut ibunya.

“Ana, kau ok ke?”tanya rakan sekerja Adriana sambil menepuk-nepuk meja Adriana.
“huh? Oh aku ok”kata Adriana sedikit terkejut sambil menganggukkan kepalanya.
“jauh termenung. Pagi-pagi lagi dah termenung? Ingat kat boyfriend ke?”usik rakan sekerja Adriana.

Adriana hanya membalas dengan senyuman. Angannya tentang peristiwa waktu sarapan pagi tadi dengan ayah dan uminya di padamkan. Ayah dan umi Adriana masih tidak mengetahui tentang nafsu songsang anak dara mereka itu. Adriana khuatir jika segalanya terbongkar. Adriana juga tidak mahu menjalinkan hubungan dengan sesiapa selain kekasihnya Amirah. Adriana tidak mahu mengecewakan sesiapa. Adriana masih belum bersedia untuk bergelar isteri kepada mana-mana lelaki dan pastinya Adriana tidak mahu bakal suaminya mengetahui mengenai sejarah hitam dirinya.

*         *            *

Firdaus bangkit lalu duduk di sebelah Fakhri. Fakhri menghulurkan kuih donat kepada firdaus. Firdaus mengelengkan kepala tanda tidak mahu.

“kau tak makan kuih donat ke?”tanya Fakhri
“makan,tapi aku kenyang lagi”kata Firdaus.
“kalau macam tu jemputlah minum”kata Fakhri
“Keli, aku nak tanya something boleh?”tanya firdaus
“apa dia?”Fakhri mengunyah kuih kegemarannya
“kau rindu tak kat aku?”pertanyaan Firdaus membuatkan Fakhri hampir tersedak
“kenapa kau tanya macam tu pula?”Fakhri hairan
“tak lama mana pun perkara itu berlaku. Tak mungkin kau dah lupa tentangnya”Firdaus mengusap rambut Fakhri.
“mana mungkin aku lupa akan perkara itu. Tapi aku tetap berusaha untuk melupakannya. Aku angap perkara itu sebagai sejarah yang patut aku lupakan”kata Fakhri lalu berdiri.
“Sejarah mungkin berulang”kata Firdaus menatap tajam sepasang mata kuyu milik fakhri.
“tapi tidak bagi sejarah kita”Fakhri mengelengkan kepala.
“betul kata orang, yang kau dah berubah”kata firdaus lalu berdiri
“aku berubah demi kebaikan aku”kata Fakhri tegas
“perubahan itu memang bagus. Tapi adakalanya sesuatu perkara sudah cukup sempurna dan tidak perlu diubah”Firdaus tersenyum.
“jadi sebab itu kau kembali? Kau nak ulang sejarah kita dahulu?”tanya Fakhri
“ye sayang”kata firdaus lalu memeluk erat tubuh Fakhri.

Fakhri terkaku. Fakhri tergamam. Fakhri tidak berupaya untuk menolak pelukan dari Firdaus. Kembalinya Firdaus ke sini untuk mengulangi sejarah hubungan Fakhri dan Firdaus suatu ketika dahulu. Jantung Fakhri berdegup kencang bila pelukan hangat dari Firdaus menjelmakan kembali bibit-bibit sejarah silam Fakhri dan Firdaus.

'kenapa aku tidak mampu untuk melawannya' detus kecewa hati Fakhri

-bersambung-


p/s : sorry lambat upload cite ni..ada masalah connection tadi..hope u guys enjoy dan komen kalo korang x puas ati ke ape ke.. dan jangan lupa klik iklan ye thanx


16 comments:

  1. tak kan semuanya songsang dalam cerita ni khuzai?
    yang aku pelik si paan n sofi..huhuhu..
    kenapa si fakhri dapat nickname keli..mesti diani hitam macam ikan keli tak? hahahaha..
    firdaus?..hrmmm...
    kalo ko kawinkan watak gay ngan watak lesbo ...
    (paan kawin ngan amirah/andriana) heehehe
    amacam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semuanya songsang..kisah psl Paan dan Sofi tu akan lebih detail pd part seterusnya..
      Fakhri dpt nickname keli sbb..yg tu pun akan di detailkan nanti pada part akan dtg..
      jln cite dh dibuat..akan ada juga isu kahwin nanti..kalo nk tau sape kahwin dgn sape..tunggu part akan dtg..

      Delete
    2. :) ..tak payah disuruh tunggu ..hehehe...memang duduk kat tangga nanti part seterusnya..hehhehe

      Delete
  2. aq baru follow citer ni kucai.. bnyk sangat watak yg nk kene hafal.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. watak utama cite ni hanya ada tiga sahaja.. kalo ko baca sinopsis dia ko akan tau mana watak utama dia.. permulaan cerita ni mengenai penekanan pada huraian kisah masing-masing..sbb tu ada watak yg belum berkait lagi..segalanya akan lebih dihuraikan part demi part..

      Delete
  3. Nmpknya semua watak dlm cerita ini mempunyai sejarah hitam songsang masing2.....hehe. Setuju dgn komen abgjangut. Pasti menarik jika watak firdaus & sufian (paan) berebut fakhri nnti? X sabar nk baca kisah selanjutnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bersesuaian dgn tajuk bagi part ke 4 ni..mengenai sejarah masing2.. so setiap watak akan di kupas sejarah mereka..
      ye mmg akan ada isu rebut merebut..bukan hanya dua org je malah lebih..so kene betul2 follow cerita ni supaya part akan dtg x blur nnt..pape pun thanx sbb sudi baca hehe

      Delete
  4. bang, dalam prosedur iklan nuffnag, takleh guna term tolong klik, kira jatuh haram le bang..jgn mrh, just bgtaw..anyway, cter ne makin menarik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haram ke?? sebab apa lak ye??

      Delete
    2. Begini, dalam syarat dan terma iklan nuffnang, jika abg dah letak iklan nuffnang dalam blog. Biar pengunjung sendiri klik. Abang jangan suruh mereka klik iklan nuff..ia seperti abg mintak derma..dan menyuruh org klik iklan nuff adalah salah melanggar syarat dan terma nuffnang..lbeih lanjut check sini..http://ustazlove.com/blog/2011/01/soal-jawab-hukum-pendapatan-hasil-nuffnang/

      Delete
    3. oo terima kasih sebab berkongsi info..seperti yang dinyatakan oleh ustaz love tersebut mengenai terperinci maksud HARAM bagi iklan nuffnang tersebut.. dalam post ustaz itu diceritakan lebih kepada isu arak..iaitu iklan berkaitan dgn arak dan so far iklan yang terpemapng di blog sy ni tidak lagi menyiarkan arak dan seingat saya,saya klik no bila ditanyakan samada saya ingin promote arak dlm iklan itu.. dan cara saya menyuruh pembaca blog saya klik iklan bukanlah cara paksaan. tapi lebih kepada permintaan, saya tak kisahler kalo dikatakan mengemis ke mintak sedekah ke ape ke..janji yg nak klik iklan saya tu biarlah ikhlas.kdg2 org tak perasan dan tak tau iklan yg sy letak.sbb tu sy promote iklan dengan meminta pengunjung klik iklan tersebut.. hanya orang bodoh je yg letak iklan pastu tak promote iklan tersebut..

      Delete
  5. the story is getting interesting ... .^_^.

    ReplyDelete
    Replies
    1. keep reading the next part..hope u will like it

      Delete
  6. and satu lagi, pleaselah remove video kat bwh tu, makan data internet saya taw..:)

    ReplyDelete
  7. Tolong ar remove video bwh ne..mkn data internet saya taw..:)

    ReplyDelete
  8. maaflah awak..tp sy tak dpt remove video kat bwh ni sbb ada org yg suruh sy letak music..bkn seorg tapi lebih dri 3 org yg suruh..dorg ckp rasa terhibur bila membaca blog sy, terutama sekali bila baca novel yang panjang berjela-jela sambil mendengar music.. kalo awk xnak dgr sbb nk jimat quota internet awk tu..awk klik je kat video stop download..nnt music tu akan berhenti tanpa memakan quota internet awk..terima kasih.

    ReplyDelete